vaste planten

vaste planten

Met vaste planten maak je de tuin helemaal af. Door de groeiwijze zorgen ze ervoor dat de grond bedekt is en onkruid geen kans krijgt. Er bloeit altijd wel een vaste plant, combineren maar dus.

beschikbaarheid

Vaste planten worden in pot gekweekt en daardoor kun je ze het hele jaar planten. Zelfs de niet wintergroene soorten zijn jaarrond leverbaar, maar in voorjaar en zomer natuurlijk op hen mooist.

In de maanden april, mei en juni hebben wij een heel groot aanbod van verschillende soorten vaste planten in 12cm potten. In de zomermaanden gevolgd door grote pollen bloeiende planten in 15cm en 17cm potten.

Bodembedekkers in 9cm pot zijn er het hele jaar. Net als sterke en veelzijdige soorten zoals tuingeraniums in verschillende kleuren, vrouwenmantel en herfstanemonen.

Siergrassen in allerlei soorten en potmaten wisselen elkaar af door de seizoenen.

Wij kunnen via onze gespecialiseerde kwekers een heel groot assortiment vaste planten leveren. Wij bestellen graag speciale soorten voor je, ook als het maar om een paar plantjes gaat!

assortiment

Bij vaste planten is de pot een maatstaf voor hoe groot de plant is als je hem krijgt. Startmaat is de p9, een vierkant potje van 9×9 cm. Dit zijn jonge planten die in je tuin snel verder groeien. Een grotere pot levert een grotere en mooiere plant op en geeft je een voorsprong. Vrijwel alle vaste planten bloeien het eerste jaar al, ongeacht de potmaat.

In ons aanbod vaste planten vindt je o.a.:

  • Groenblijvende bodembedekkers in meerdere soorten hebben wij in 9cm pot het hele jaar. € 1,75 p./st. en 6 voor slechts € 10,-
  • Sterke soorten voor onderbeplanting zoals tuingeraniums, vrouwenmantel en tiarella.
  • Hosta’s in vele blad en bloemkleuren, van grootbladig tot de allerkleinsten.
  • Bloeiende vaste planten zoals Salvia, Nepeta, Gaura, herfstanemonen, Verbena, ridderspoor, Lobelia, Heuchera en vele anderen.
  • Verrassende soorten varens.
  • Lavendelsoorten hebben we ieder voorjaar, waaronder de sterke lavendel ‘Hidcote’ in grote potten voor een klein prijsje.
  • Rotsplanten zoals Delosperma, Lewisia en vele soorten Sedum en Sempervivum.
  • Kruiden en zachtfruit in vele soorten. Tijm, rozemarijn, munt, salie, marjolein, melisse, maggiplant en aardbeien bijvoorbeeld.

het planten van vaste planten

Zet de planten eerst op hen plek, in de pot. Zo kun je nog makkelijk schuiven tot alles goed staat. Maak voor iedere plant een plantgat, iets ruimer dan de pot. Laat de plant zich goed volzuigen in een emmer water en maak de kluit los van de pot door hier zachtjes in te knijpen. Vul het gat aan met aarde gemengd met potgrond. Geef regelmatig water, zeker wanneer het warm is.

Goede plek kiezen, daarna planten
Potgrond mengen in het plantgat
Laten volzuigen en regelmatig water geven

verzorging

Knip uitgebloeide bloemen weg, behalve bij soorten met een mooi wintersilhouet. Sommige soorten kunnen in de zomer terug geknipt worden voor een tweede bloei met fris blad. In de winter/vroeg voorjaar afgestorven planten afknippen. Bemesten voor een sterke groei in het voorjaar en eventueel mulchen voor voeding en tegen onkruid. De meeste polvormende soorten groeien beter en bloeien rijker als ze na een aantal jaar opgedeeld worden in meerdere kleinere pollen. Plant de gezonde ‘jonge’ stukken terug en gooi oude stukken weg.

Snoei regelmatig uitgebloeide bloemen weg.
Snoei in de zomer (bepaalde soorten) en winter terug tot net boven de grond.
Delen na enkele jaren om groei te stimuleren.

voeding

Vaste planten zijn sterke groeiers. In een korte tijd wordt veel bladmassa gevormd en daarvoor zijn voedingsstoffen nodig. Een goede bemesting in het voorjaar zorgt voor grote, sterke planten die rijk kunnen gaan bloeien. Hoe beter je vaste planten groeien, hoe minder kans onkruid krijgt. Een dichte mat van bodembedekkers en een mooie groene kleur bij bladhoudende soorten onderhoud je door regelmatig voedingsstoffen te geven, bijvoorbeeld koemestkorrel.

Bij aanplant ruim potgrond gebruiken
Na aanplant bemesten, minimaal jaarlijks herhalen
Mulch helpt vocht vasthouden, onderdrukt onkruid en verbetert het organische stof gehalte