Waarom moeten planten worden gesnoeid?

Snoeien verwijdert dode en stervende takken en stompen, waardoor er ruimte is voor nieuwe groei en uw eigendommen en voorbijgangers worden beschermd tegen schade. Het schrikt ook plagen en dierenplagen af en bevordert de natuurlijke vorm en gezonde groei van de plant.

Waarom moeten planten worden gesnoeid?

Snoeien verwijdert dode en stervende takken en stompen, waardoor er ruimte is voor nieuwe groei en uw eigendommen en voorbijgangers worden beschermd tegen schade. Het schrikt ook plagen en dierenplagen af en bevordert de natuurlijke vorm en gezonde groei van de plant. snoeien wordt gedefinieerd als het snoeien van bladeren, takken en dode materie van planten. Snoeien speelt ook in op de algehele gezondheid van een plant.

U wilt zeker het welzijn van uw planten behouden, ze trainen om goed te groeien, de kwaliteit te verbeteren en in sommige gevallen zelfs hun groei te beperken. Snoeien is een behoorlijk verdomd groot en soms ingewikkeld onderwerp. Zelfs het beperken tot het wetenschappelijke gedeelte en het weglaten van de kunstzinnige dingen laat nog veel te leren over. Het eerste dat een potentiële snoeischaar moet weten, is dat planten over het algemeen veerkrachtig zijn.

De meeste mensen die nieuw zijn met snoeien, zijn bang dat ze de verkeerde tak afsnijden en uiteindelijk hun favoriete boom doden. Het is waar dat een paar slecht geplaatste snoeisneden kunnen zorgen voor een lelijk exemplaar of resulteren in een structureel onstabiele boom. Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat een paar dwalende bezuinigingen je onderwerp zullen doden. Het doel van goed snoeien is om een goede bloemenovervloed aan te moedigen, met de struiken geplant in bedden of vermengd met andere sierplanten.

Het verwijderen van vergelende of bruine bladeren, het afsnijden van een paar stengels of wijnstokken, of andere kleinere items, kan allemaal dagelijks of indien nodig het hele jaar door worden gedaan om uw planten er gezond uit te laten zien. Dit is natuurlijk vooral problematisch als de plant al enigszins marginaal is in het klimaat van uw tuin. Je vraagt je misschien af wat je moet doen met takken, wijnstokken of stengels die je van je planten hebt weggesneden. Zelfs de meest onbeperkte oudere planten zullen echter profiteren van een vorm van jaarlijks trimmen om ze gezond en productief te houden van fruit en bloemen.

Als je plant in de herfst of vroege winter, snijd dan beschadigde of onrijpe groei terug aan het einde van de scheuten achter de eindknop. Er zijn mensen die beweren dat snoeien indruist tegen het natuurlijke groeipatroon van de plant en het potentieel heeft om de plant daadwerkelijk te beschadigen, waardoor een snee ontstaat waardoor ziekte kan bloeien. Een andere groep plantenhormonen, cytokininen, wordt geproduceerd in de jonge, groeiende wortels en gaan vervolgens omhoog in de scheuten, waar ze werken om de knopbreuk te stimuleren. Een basiskennis van enkele kernprincipes kan u helpen om de reactie van planten redelijk goed te voorspellen en op zijn beurt redelijk goed te snoeien.

Als je dit doet, wordt je plant gedwongen zich te vertakken vanaf de zijkanten van waar je snijdt, in plaats van direct naar boven te blijven groeien. Nogmaals, het kennen van uw plant en welke vorm, ruimte en ontwerp u wilt dat deze in uw tuin heeft, is belangrijk om te weten hoe en wanneer u de plant moet snoeien. Er zijn momenten waarop het absoluut noodzakelijk is om te snoeien om gezondere groei te stimuleren en struiken en planten te verjongen. De motoren die plantengroei en -kracht stimuleren zijn (koolhydraten en voedingsstoffen gemobiliseerd uit opgeslagen reserves, (huidige fotosynthaatproductie, en (wateropname (zie afbeelding hieronder).

Bij verder gezonde planten is snoeien in het slapende seizoen stimulerend voor de plant, terwijl snoeien in de late lente en zomer resulteert in verminderde kracht (zie „Snoeiresultaten zijn afhankelijk van energie, hieronder).