Wanneer moet je planten snoeien in de herfst?

In de late herfst, als al je vaste planten bruin beginnen te worden en terug te sterven, is het tijd om wat te snoeien en wat te laten bezuinigen in het voorjaar. Knip meerjarige grassen en planten in de herfst af met een schone snoeischaar of tuinschaar na een paar harde bevriezingen, waardoor de plant inactief wordt.

Wanneer moet je planten snoeien in de herfst?

In de late herfst, als al je vaste planten bruin beginnen te worden en terug te sterven, is het tijd om wat te snoeien en wat te laten bezuinigen in het voorjaar. Knip meerjarige grassen en planten in de herfst af met een schone snoeischaar of tuinschaar na een paar harde bevriezingen, waardoor de plant inactief wordt. Het snijden van planten voordat ze inactief gaan, moedigt hen aan om nieuwe groei uit te brengen, die vervolgens wordt gedood door verkoudheden in de winter. Snoei in warme klimaten planten terug wanneer je de tuin netjes wilt houden.

Ongeacht waar je woont, snijd planten tot 3 centimeter boven de grond. Dit is rampzalig voor de planten en al het harde werk dat je in de loop van het jaar hebt gedaan om je landschap mooi te maken. Als je kunt wachten tot alle bladeren zijn gevallen, geef je de bomen en struiken de mogelijkheid om een betere structuur en kracht te hebben om de winter tot volgend voorjaar zonder enige schade door te komen. Zet je snoeischaar dus nog een maand of twee weg en laat planten volledig inactief gaan.

Zodra de rustperiode is neergedaald, kunt u bomen en struiken snoeien nadat alle bladeren zijn gevallen. Snoeien in de juiste tijd van het jaar voor overwoekerde bloeiende struiken of fruitbomen zal de planten helpen meer bloemen en fruit te produceren als de lente weer rondrolt. Snoei bladverliezende struiken die voornamelijk voor hun gebladerte zijn gekweekt, zoals de hier getoonde gouden rookboom, bijna altijd behalve in de late herfst. Nieuwe groei die begint na snoeien in het late seizoen zal te zacht zijn om de winter te overleven.

Als je flink wilt snoeien, kun je de struik het beste terugsnoeien als hij in de winter inactief is. Het snijden van oud en ziek gebladerte in de herfst helpt een vaste plant in de lente meteen in nieuwe groei te springen. Maar sommige planten hebben hun gebladerte nodig voor bescherming in de winter en moeten in plaats daarvan in het voorjaar worden gesnoeid. Ken de specifieke zorgvereisten van uw plant voor het beste resultaat.

In de herfst is het doel om niet-levende takken te verwijderen die beschadigd en kwetsbaar zijn voor ziekten, en takken met ziekten. Elke tuinexpert zal je vertellen (in tegenstelling tot wat je misschien denkt) dat snoeien nieuwe groei stimuleert net wanneer de plant probeert te slapen en nieuwe groei niet genoeg tijd heeft om uit te harden voordat de eerste vorst en vriestemperaturen toeslaan. Zodra de bloemen zijn uitgegeven, snijdt u de plant met de helft terug om gezond nieuw gebladerte te bevorderen, waarbij u ervoor zorgt dat eventuele zieke bladeren worden verwijderd. Wat er gebeurt, komt weer eens rond en goed snoeien in de juiste tijd van het jaar levert een gezondere en robuustere plant op voor het volgende seizoen.

Met nieuwere reblooming types, zoals de Endless Summer Series of Let's Dance Series, is snoeien minder kritisch omdat deze hortensia's bloeien op zowel nieuwe groei als oud hout. De herfst sluit weer een groeiseizoen af, omdat planten zich voorbereiden op de winter door hun bladeren af te werpen of in rustperiode te gaan voor een lange winterrust. Open in de late winter de plant door twiggy groei, dode takken en eventuele takken die naar binnen groeien naar het midden weg te snoeien. Dit zorgt er ook voor dat je in het voorjaar weet waar de planten zijn, zodat je ze niet per ongeluk opgraaft.

Om een constante aanvoer van productief hout te behouden, snoeit u elke winter ongeveer een derde van de oudste stengels op deze struiken. Je moet ook snoeien als takken elkaar wrijven of kruisen, waarbij je de kleinste van de twee afsnijdt. Een goed startpunt voor het snoeien van elke plant is om dode, zieke of beschadigde stengels te verwijderen zodra je ze ziet. Zelfs als je enkele bloemknoppen afsnijdt door de oude stengels te snoeien, bloeit de plant nog steeds op de nieuwe groei.

Snijd deze planten terug en verbrand of gooi het gebladerte weg, in plaats van het te composteren, wat de ziekte kan verspreiden.