Wanneer moet je planten snoeien in het voorjaar?

Gebruik dunner wordende sneden terug naar de hoofdstengel om overwoekerde struiken te temmen; snoei voor kopsneden terug naar een tak met naalden of bladeren erop, zodat nieuwe groei kan ontkiemen. Waarom? Sommige struiken mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid.

Wanneer moet je planten snoeien in het voorjaar?

Gebruik dunner wordende sneden terug naar de hoofdstengel om overwoekerde struiken te temmen; snoei voor kopsneden terug naar een tak met naalden of bladeren erop, zodat nieuwe groei kan ontkiemen. Waarom? Sommige struiken mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid. Over het algemeen moeten voorjaarsbloeiers, zoals magnolia's en seringen, worden gesnoeid nadat ze bloeien. Als je in het voorjaar snoeit, snijd je waarschijnlijk de slapende knoppen af en zullen er geen bloemen zijn.

Voor deze vroegbloeiende struiken, zoek gewoon naar dood of beschadigd hout en verwijder het. Vroege voorjaarsbloeiers, zoals lila, forsythia en rododendron, produceren bloemen op hout dat het voorgaande jaar is gevormd. De beste tijd om ze te snoeien is het late voorjaar, onmiddellijk nadat ze klaar zijn met bloeien. Als je ze later in het groeiseizoen of in de winter snoeit, verwijder je bloemknoppen en verminder je de hoeveelheid voorjaarsbloei.

Hoewel het snoeien van mooi gebladerte soms moeilijk is voor tuinders om te slikken, houdt regelmatig snoeien de meeste planten gezond en stimuleert het nieuwe groei. Maar wanneer en wat te snoeien hangt af van het type plant en het klimaat waarin je leeft. Bloeiende en vruchtdragende planten geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om in de late winter of het vroege voorjaar te worden gesnoeid om een stevig gewas te stimuleren. Bomen en struiken die bloeien in het voorjaar beginnen nieuwe knoppen te zetten zodra de oude bloemen zijn gevallen, dus het is cruciaal om ze te snoeien voordat die nieuwe knoppen binnenkomen.

En veel andere planten moeten voortdurend worden gesnoeid om krachtig te blijven. Herhaalbloeiers, waaronder hybride theeën, floribundas, grandiflora's, miniaturen en moderne heesterrozen worden meestal gesnoeid om de plant vorm te geven of om door de winter beschadigde stengels te verwijderen (zoals hier getoond). Bladverliezende schaduwbomen zoals berken en esdoorns, en groenblijvende planten zoals jeneverbes en taxus moeten ook heel vroeg in het voorjaar worden gesnoeid als je het in de winter niet hebt gedaan. De meeste bomen en struiken met naaldachtig of schaalachtig gebladerte (sparren, jeneverbes, cipres, arborvitae, spar, taxus, douglasspar en valse cipres) kunnen het beste vroeg in het groeiseizoen worden gesnoeid.

Om bloedingen te voorkomen, kunt u wachten tot de bladeren in de zomer volledig zijn uitgezet om deze soorten te snoeien. Snoei deze groep terwijl ze slapend zijn in de late winter tot het vroege voorjaar om krachtige nieuwe groei en veel bloemen aan te moedigen. Planten die bloeien op het hout van vorig seizoen, zoals sierfruitbomen, rododendrons en seringen, moeten onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid om de bloei van het volgende jaar te maximaliseren. Let echter op wanneer uw plant bloeit en kort daarna snoeien, levert het meest opvallende bloemendisplay op.

Zelfs als je enkele bloemknoppen afsnijdt door de oude stengels te snoeien, bloeit de plant nog steeds op de nieuwe groei. Hiermee is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geen knoppen wegsnoeit die mogelijk vroeg zijn uitgehard en snoeien kan nu nieuwe bloemen vernietigen voor dit seizoen. Veel minder ervaren tuinders kunnen moeite hebben om te onderscheiden wanneer de beste tijd is om hun planten te snoeien. Een goed startpunt voor het snoeien van elke plant is om dode, zieke of beschadigde stengels te verwijderen zodra je ze ziet.

Snoei ze in de winter terwijl ze slapend zijn, of in het vroege voorjaar net voordat ze hun nieuwe groei uitzetten. Verwijder in het voorjaar de mulch en snijd het dode gedeelte terug naar de basis met een scherpe heggenschaar of handsnoeischaar. Eiken moeten in de winter worden gesnoeid om eikenverwelking te voorkomen, een dodelijke ziekte die wordt verspreid door insecten die in het voorjaar verschijnen. Zorg er zeker voor dat dode scheuten en oude, rottende takken worden afgehakt, omdat ze mogelijk ziek zijn en zo ja, de gezondere delen van de plant infecteren.