Wanneer tomatenplanten snoeien?

U wilt beginnen met het snoeien van tomatenplanten a wanneer ze ongeveer 30-60 cm worden. Iets kleiner dan dit, en de plant herstelt mogelijk niet van de schok van het snoeien.

Wanneer tomatenplanten snoeien?

U wilt beginnen met het snoeien van tomatenplanten a wanneer ze ongeveer 30-60 cm worden. Iets kleiner dan dit, en de plant herstelt mogelijk niet van de schok van het snoeien. Tegen de tijd dat je tomatenplant zo groot wordt, heeft de plant takken die van de hoofdstengel komen. De beste tijd om te beginnen met het snoeien van je tomatenplanten is 2-3 weken nadat je je tomatenplant in de volle grond hebt geplant.

Dit is een tijd dat de plant waarschijnlijk zoveel mogelijk zal proberen te groeien, dus het zal nuttig zijn om zijn groei op een paar stengels te richten. Wanneer moet ik mijn tomaten snoeien? Begin met snoeien eind juni of begin juli wanneer de eerste tomatenbloemen open zijn en gemakkelijk te herkennen zijn. Ga verder met een tweede en derde snoei (indien nodig) elke 10 tot 14 dagen na de eerste snoei. Stop met snoeien één tot twee weken voor uw verwachte eerste oogst, zodat tomatenplanten de tijd hebben om luifels te produceren die fruit beschermen tegen zonnebrand (bleke, beschadigde gebieden veroorzaakt door blootstelling aan directe zon).

Als je niet zeker weet hoe je tomatenplanten moet snoeien of in het verleden gemengde resultaten hebt gehad met het snoeien van tomaten, lees dan verder voor tips. Zoek naar de tomatenuitlopers, die groeien in de V-ruimte tussen de hoofdstengel en de takken van je tomatenplant. Snoeien boven het eerste bloemcluster resulteert in verlies van potentieel fruit omdat bepaalde tomatenplanten een vooraf bepaald aantal stengels, bladeren en bloemen hebben die vastzitten in hun genetische structuur. Afhankelijk van je tomatenplantenvariëteit en vaak persoonlijke voorkeur, heb je een andere strategie voor het kweken van je tomatenplant, dat is oké.

De bladeren van een gesnoeide en ondersteunde plant drogen sneller af, waardoor bacteriële en schimmelpathogenen zich minder kunnen verspreiden. Ongesnoeid blad zal uiteindelijk uitgroeien tot nieuwe takken die vruchten zullen vormen, maar de meeste ervaren telers adviseren dat tomaten moeten worden gesnoeid om niet alleen eerder in het seizoen groter fruit te produceren, maar ook om de planten te beschermen tegen plagen en ziekteproblemen. Als je echter meer plezier wilt hebben met het kweken, kun je ook extra tomatenplanten starten met deze zuignappen die je eraf hebt geknapt (de kleine sukkels zijn misschien moeilijk om dit mee te doen, maar voor middelgrote (6 tot een voet groot) sukkels, kunnen ze in water worden geplaatst om zich te vermeerderen. Hoewel er niet veel halfbepaalde tomaten zijn, valt een van de meest populaire hybriden, 'Celebrity', in deze categorie.

Tegen het einde van het seizoen van de tomatenplant kun je nog meer energie van de plant besteden aan het produceren van tomaten door de toppen van de wijnstokken af te breken (waar de groei de hele zomer heeft plaatsgevonden). Suckers, die groeien in de „V tussen de hoofdstam en de takken, moeten worden gesnoeid om energie te besparen voor hoofdtakken (en het fruit dat ze produceren). Als je onbepaalde tomaten kweekt, die in de loop van een seizoen regelmatig fruit produceren, is snoeien essentieel. Om de kans op vochtveroorzakende ziekten (zoals tomatenziekte, een door de bodem overgedragen ziekte die rot veroorzaakt) verder te verkleinen, snoeit u de onderste bladeren van de plant als ze de grond raken, vooral in natte klimaten waar zware regen de grond verzadigt.

Dit kan echt helpen in korte seizoensklimaten, waar het krijgen van een tomatenoogst vaak een race tegen de klok is, dankzij vroege herfstvorst. Als je je tomatenplanten meer dan eens per dag zorgvuldig controleert, weet je waarschijnlijk al dat snoeien een belangrijk onderdeel kan zijn van je plantenverzorgingsroutine.