Welke planten hebben baat bij snoeien?

Snoeien helpt een plant zijn meest wenselijke eigenschappen te vertonen. Veel planten, waaronder voorjaarsbloeiende planten zoals spirea, viburnums, weigela en aardbeistruik, evenals zomerbloeiende planten zoals rozen, hibiscus en crêpe mirte, hebben veel baat bij goed snoeien.

Welke planten hebben baat bij snoeien?

Snoeien helpt een plant zijn meest wenselijke eigenschappen te vertonen. Veel planten, waaronder voorjaarsbloeiende planten zoals spirea, viburnums, weigela en aardbeistruik, evenals zomerbloeiende planten zoals rozen, hibiscus en crêpe mirte, hebben veel baat bij goed snoeien. het snoeien van bomen en struiken stimuleert een gezonde fruit- en bloemproductie. Regelmatig trimmen ontwikkelt heg-esthetiek en houdt groenblijvende planten geproportioneerd en dicht.

Dergelijk onderhoud ondersteunt de geplande lay-out en het uiterlijk van uw woning door de grootte en vorm van de plant te regelen. snoeien wordt gedefinieerd als het snoeien van bladeren, takken en dode materie van planten. Snoeien speelt ook in op de algehele gezondheid van een plant. U wilt zeker het welzijn van uw planten behouden, ze trainen om goed te groeien, de kwaliteit te verbeteren en in sommige gevallen zelfs hun groei te beperken.

Tomaten, basilicum en bloemen zijn de planten die je het vaakst moet snoeien. Maar anderen kunnen ook baat hebben bij af en toe snoeien. Dunner wordende pompoenbladeren kunnen bijvoorbeeld schimmelziekten zoals echte meeldauw helpen voorkomen. En het afknijpen van bloemen kan een peperplant helpen zijn energie te concentreren op bestaand fruit.

Voor grotere struiken en kleine bomen is een snoeischaar met lange steel essentieel voor het snijden van de dikke stengels. We gebruiken twee hoofdtypen in onze eigen tuin, een handschaar met lang mes en handgrepen, en de snoeischaar met lange steel (ook bekend als „takkenschaar). Er zijn enkele planten die om verschillende redenen het beste kunnen worden bediend door snoeien in de lente, zomer en vroege herfst. Het afsnijden van bruine bladranden is niet schadelijk voor de plant en is een manier om de algehele plant er aantrekkelijker uit te laten zien.

Of je nu net begint met het verzorgen van planten, of je beheert een indoor jungle, planten snoeien is een activiteit die iedereen op een bepaald moment kan doen. Omdat snoeien het beste kan worden gedaan als een jonge plant groeit, is het belangrijk om te leren welk type en hoe je je plant moet snoeien. Trimmen wordt meestal gebruikt met betrekking tot kleine heggen of struiken, terwijl snoeien meestal wordt gebruikt voor bomen en planten. Als je zorgt voor snoeien aan de voorkant, terwijl je plant groeit, zal het op de lange termijn minder werk vergen.

Vier of vijf jaar snoeien op jonge gevestigde planten kan ze in een geweldige vorm en basisraamwerk brengen waarvoor slechts af en toe licht snoeien nodig is om te onderhouden. Het belangrijkste doel van het snoeien voor deze planten is gericht op het bieden van ruimte en het uitsnijden van ouder hout om de ontwikkeling van nieuwe krachtige scheuten vanaf de basis van de plant mogelijk te maken. Stervende en dode takken moeten worden gesnoeid zodat ze niet alle voedingsstoffen gebruiken die door de gezonde delen van de plant of boom kunnen worden gebruikt. Er zijn momenten waarop het absoluut noodzakelijk is om te snoeien om gezondere groei te stimuleren en struiken en planten te verjongen.

Houd tijdens de herfst en winter grote snoei tegen, uw planten zullen niet zo snel groeien, en het kan langer duren voordat ze nieuwe groei uitstoten of herstellen van te veel gesnoeid worden. Deadheading voorkomt in wezen dat een bloem zaad produceert (wat, zoals hierboven vermeld, de groeicyclus van de plant beëindigt). Verschillende planten hebben specifieke behoeften, waaronder wanneer ze moeten snoeien, hoeveel te snoeien en welk type snoeimethode het beste te gebruiken is.