Welke planten moet je nu snoeien?

Snoei schaduwbomen, zoals eiken, ambergom, esdoorn, katsura en haagbeuk in de late winter of het vroege voorjaar. Wacht met het snoeien van lentebloeiende bomen, zoals kornoelje, roodknop, kers, peer en magnolia, tot ze bloeien.

Welke planten moet je nu snoeien?

Snoei schaduwbomen, zoals eiken, ambergom, esdoorn, katsura en haagbeuk in de late winter of het vroege voorjaar. Wacht met het snoeien van lentebloeiende bomen, zoals kornoelje, roodknop, kers, peer en magnolia, tot ze bloeien. Het is weer winter en het is tijd om na te denken over snoeien. Het beste advies? Per de Grumpy Gardener snoei zomer- en herfstbloeiende bomen en struiken in de late winter, voordat ze beginnen met de groei van het huidige seizoen.

Bij twijfel kun je nooit fout gaan door een bloeiende plant te snoeien direct nadat de laatste bloei is vervaagd. Snoei struik- en klimrozen in de late winter hard terug om een gezonde groei, bloeiende scheuten en veel bloemen in de zomer te bevorderen. In de winter kunnen veel soorten rozen worden gesnoeid, waaronder floribundas, hybride thee, struikrozen en klimrozen. Wandelrozen moeten in de nazomer worden gesnoeid, maar kunnen in de winter worden gerenoveerd.

Snijd in het algemeen dunne, zwakke stengels het meest terug, en dikke, krachtige stengels het minst. Probeer planten alles achter te laten van 15 cm tot 45 cm hoog, afhankelijk van de oorspronkelijke grootte van de plant en uw voorkeur. Snoeien omvat het selectief verwijderen van bepaalde delen van een plant om een betere groei te vergemakkelijken. Hoewel alle planten en bomen het hele jaar door in verschillende stadia moeten worden gesnoeid, heeft één expert aanbevolen om nu groenblijvende planten te snoeien.

Wintergroene planten hebben bladeren die gedurende meer dan één groeiseizoen groen en functioneel blijven, wat betekent dat ze soms behoorlijk uit de hand kunnen lopen. Het uitdunnen van meerstammige struiken, door elk jaar de oudste stengels te verwijderen, zal de grootte behouden en de plant krachtig laten bloeien op nieuwe stengels. Het Southern Living Garden Book beveelt tuinders aan te snoeien om achterblijvende takken en vervaagde bloemen te verwijderen om ervoor te zorgen dat het er op zijn best uitziet. Snoei de groei van vorig jaar tot slechts twee of drie knoppen boven gezonde dikke stengels om een goed kader te bieden voor de nieuwe groei.

Het Southern Living Garden Book instrueert tuinders om planten zwaar (bijna tot op de grond) te snoeien in de late winter tot het vroege voorjaar om een sterke nieuwe groei voor een goede bloei te bevorderen. Wisteria moet twee keer per jaar worden gesnoeid, in december en opnieuw in de zomer, om het onder controle te houden en de bloei te bevorderen. Planten die bloeien op het hout van vorig seizoen, zoals sierfruitbomen, rododendrons en seringen, moeten onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid om de bloei van het volgende jaar te maximaliseren. Zowel gladde als pluimhortensia's (inclusief 'Peegee') moeten in de winter worden gesnoeid om dood hout en afgewerkte bloesems te verwijderen.

Om een constante aanvoer van productief hout te behouden, snoeit u elke winter ongeveer een derde van de oudste stengels op deze struiken. Bladverliezende heesters moeten in de winter worden gesnoeid, vooral die welke te groot worden voor hun toegewezen ruimte. Herhaalbloeiers, waaronder hybride theeën, floribundas, grandiflora's, miniaturen en moderne heesterrozen worden meestal gesnoeid om de plant vorm te geven of om door de winter beschadigde stengels te verwijderen (zoals hier getoond). Met nieuwere reblooming types, zoals de Endless Summer Series of Let's Dance Series, is snoeien minder kritisch omdat deze hortensia's bloeien op zowel nieuwe groei als oud hout.

De Grumpy Gardener zegt dat omdat blauweregen bloeit op zowel oud als nieuw hout, als je elke februari snoeit en elke scheut verkort tot 6 tot 8 knoppen, sporenachtige takken zich vol bloemknoppen zullen ontwikkelen. Heesters produceren meestal nieuwe stengels vanaf de basis en sommige raken na verloop van tijd overbelast als ze gedurende meerdere jaren niet regelmatig worden gesnoeid (vooral struikrozen). Een goed startpunt voor het snoeien van elke plant is om dode, zieke of beschadigde stengels te verwijderen zodra je ze ziet.