Bij het snoeien van frambozenplanten?

Zodra uw frambozenplanten voldoende groei hebben gekregen (wat misschien pas na hun eerste jaar bij u is), probeer dan in het vroege voorjaar te snoeien, net zoals er nieuwe groei ontstaat. Snoei jonge stokken terug tot ze ongeveer 4 tot 5 voet lang zijn.

Bij het snoeien van frambozenplanten?

Zodra uw frambozenplanten voldoende groei hebben gekregen (wat misschien pas na hun eerste jaar bij u is), probeer dan in het vroege voorjaar te snoeien, net zoals er nieuwe groei ontstaat. Snoei jonge stokken terug tot ze ongeveer 4 tot 5 voet lang zijn. Tip: snoei nieuwe scheuten in het vroege voorjaar 8-10 cm (3 tot 4 inch). Top deze stokken opnieuw 3 tot 4 inch (8-10 cm).

Verwijder vervolgens na de oogst alle dode stokken en die kleiner dan 1 cm (½ inch). Snoei het volgende voorjaar zwakke stokken weg, waardoor er slechts vier tot vijf van de gezondste en grootste overblijven. Snijd de zijtakken van zwarte variëteiten terug tot 31 cm (12 inch). Nadat frambozen vruchtbaar zijn, moeten de vruchtstokken worden teruggebracht tot het maaiveld.

Met frambozen met zomervruchten is dit in augustus, maar voor frambozen met herfstvruchten zal het later zijn als ze vruchten afwerpen van de nazomer tot november. De lente is de beste tijd om je frambozenplanten te snoeien. Fall-dragende frambozen worden meestal gekweekt als een enkel herfstgewas in plaats van het oogsten van een herfstgewas en een ander gewas de volgende lente. De oogst in de late zomer, vroege herfst van het eerste jaar heeft meestal een veel hogere opbrengst en een betere kwaliteit dan de zomeroogst het volgende jaar.

Fall-dragende frambozen beginnen ook een week of twee eerder met vruchtvorming als de stokken alleen voor het herfstgewas worden gekweekt en niet mogen blijven groeien tot in het tweede jaar. Als alleen het herfstgewas gewenst is, kunnen alle stokken van november tot maart tijdens het slapende seizoen van november tot maart op de grond worden gesnoeid. Zodra de nieuwe stokken in het voorjaar opzuigen, moeten de stokken ook worden verdund tot een afstand van ongeveer 6 tot 8 inch uit elkaar. Dit snoeien gebeurt meestal eind mei of begin juni, wanneer de stokken ongeveer een voet hoog zijn.

Zodra u uw frambozentype kent en identificeert, zal dit u helpen bij het snoeien van deze vruchtdragende planten. Zomervruchtende frambozenfruit bij groei van het tweede jaar, dit betekent dat je selectief moet zijn bij het snoeien om ervoor te zorgen dat je niet alle nieuwe stokken terugsnoeit, aangezien deze stokken volgend jaar je vruchten zullen afwerpen. Het is moeilijk om de smaak van een vers geplukte framboos te verslaan, en ze zijn vrij gemakkelijk te kweken, maar ze moeten jaarlijks worden gesnoeid om te zorgen voor een goede oogst van grote, smakelijke bessen om te oogsten. We hebben net een hobbyboerderij gekocht, het heeft een ENORM gebied met frambozen, ik heb er deze zomer geen fruit van gekregen.

Het duurt niet lang als je eenmaal weet hoe en het kan een echt verschil maken als het niet gesnoeid blijft, frambozenstokken kunnen overvol raken en de plant kan uiteindelijk afsterven. Als zowel het herfstgewas als het zomergewas gewenst zijn van herfstdragende frambozen, begin dan met het verwijderen van alle dode stokken tegen het einde van maart. Hoewel frambozen een langlevend wortelstelsel hebben, zijn de stokken biënnales, wat betekent dat de individuele stokken slechts twee jaar leven. Zomerframbozen moeten eind maart al hun oude, dode stokken hebben verwijderd als deze taak afgelopen herfst niet was voltooid.

Het kan verleidelijk zijn om niet te snoeien als je sterk groeiende stokken ziet, maar je moet meedogenloos zijn, adviseert Monty Don over Gardener's World. Ik hoop dat dit bericht heeft geholpen om enkele vragen te beantwoorden die je misschien hebt gehad over het snoeien van frambozen. Aangezien deze stokken bessen dragen bij de groei van het tweede jaar, is het doel om alleen die stokken uit te snoeien die dit jaar hebben vruchten afgeworpen (floricanes). Maar in tegenstelling tot bramen komen zwarte frambozen weg van de centrale rasp, of witte plug, in het midden van de bessen wanneer ze worden geplukt.

Bevestig stokken aan een latwerk Er zijn een aantal verschillende latwerkstijlen, maar ik hou het beste van V-trellises voor rode frambozen (zie onderstaande foto's).