Wat is een snoeiplant?

Snoeien is het proces waarbij dode of overwoekerde takken of stengels worden weggesneden om een gezonde plantengroei te bevorderen. De meeste planten, waaronder bomen, struiken en tuinplanten zoals rozen, profiteren van verschillende snoei - en onderhoudsmethoden.

Wat is een snoeiplant?

Snoeien is het proces waarbij dode of overwoekerde takken of stengels worden weggesneden om een gezonde plantengroei te bevorderen. De meeste planten, waaronder bomen, struiken en tuinplanten zoals rozen, profiteren van verschillende snoei - en onderhoudsmethoden. Snoeien op het verkeerde moment van het jaar doodt niet noodzakelijk uw planten, maar regelmatig onjuist snoeien kan beschadigde of verzwakte planten veroorzaken. Wanneer u nadenkt over het snoeien van rozen, is het belangrijk op te merken dat goed geplaatste, schone snoeiwonden de incidentie van rietkanker, de belangrijkste oorzaak van dood hout in rozenstruiken, aanzienlijk verminderen.

Als er een struik wordt gekweekt voor zijn bloemen, kies dan zorgvuldig wanneer je hem snoeit om de bloei tot een minimum te beperken. Boomkwekers, boomgaarden en tuinders gebruiken verschillende tuingereedschap en boomsnijgereedschappen die voor dit doel zijn ontworpen, zoals handsnoeischaren, takkenscharen of kettingzagen. Net als bomen die buiten leven, moeten kamerbomen af en toe worden gesnoeid om hun vorm en groei te behouden. Nogmaals, het kennen van uw plant en welke vorm, ruimte en ontwerp u wilt dat deze in uw tuin heeft, is belangrijk om te weten hoe en wanneer u de plant moet snoeien.

Houtachtige planten die vroeg in het seizoen bloeien, op sporen die zich vormen op hout dat het jaar ervoor is gerijpt, zoals appels, moeten direct na de bloei worden gesnoeid, omdat later snoeien het volgende seizoen bloemen zal opofferen. Snoei in de late winter of het vroege voorjaar door tot een derde van de krachtige scheuten die zich tijdens het voorgaande groeiseizoen ontwikkelden terug te snijden. Wanneer een bestaande tak wordt gesnoeid, zullen er nieuwe takken ontkiemen van onder het gebied waar de snede is gemaakt. De meeste kamerplanten kunnen worden gesnoeid en gesneden, maar er zijn bepaalde soorten die voorzichtig moeten zijn, waaronder de meeste palmen en boomvarens.

Er zijn momenten waarop het absoluut noodzakelijk is om te snoeien om gezondere groei te stimuleren en struiken en planten te verjongen. In de volgende segmenten geef ik enkele voorbeelden van verschillende basistuinplanten en hoe je ze allemaal kunt snoeien, van de eerste aanplant tot routineonderhoud. Maar bij het betreden van moeilijke ruimtes en het omgaan met zeer dikke stelen, bieden snoeischaren met lange steel de extra snijhefboomwerking en sterkte die nodig zijn. Wat de reden ook is, het is belangrijk om te weten hoe u uw kamerplanten op de juiste manier kunt snoeien, zodat u geen onnodige stress creëert voor uw vensterbankmetgezellen.

Voorjaarsbloeiende struiken bloeien meestal tijdens de groei van vorig seizoen en moeten kort na de bloei worden gesnoeid.