Wanneer moet je je planten snoeien?

Het is het beste om grote hoeveelheden te snoeien in het voorjaar of de zomer, wanneer uw planten meer zonlicht krijgen en actief groeien. Het afsnijden van een grote hoeveelheid bladeren, takken of iets anders dat een aanzienlijke hoeveelheid van uw plant zal verminderen, kunt u het beste in deze tijd doen.

Wanneer moet je je planten snoeien?

Het is het beste om grote hoeveelheden te snoeien in het voorjaar of de zomer, wanneer uw planten meer zonlicht krijgen en actief groeien. Het afsnijden van een grote hoeveelheid bladeren, takken of iets anders dat een aanzienlijke hoeveelheid van uw plant zal verminderen, kunt u het beste in deze tijd doen. Vroege voorjaarsbloeiers, zoals lila, forsythia en rododendron, produceren bloemen op hout dat het voorgaande jaar is gevormd. De beste tijd om ze te snoeien is het late voorjaar, onmiddellijk nadat ze klaar zijn met bloeien.

Als je ze later in het groeiseizoen of in de winter snoeit, verwijder je bloemknoppen en verminder je de hoeveelheid voorjaarsbloei. Hoewel het snoeien van mooi gebladerte soms moeilijk is voor tuinders om te slikken, houdt regelmatig snoeien de meeste planten gezond en stimuleert het nieuwe groei. Maar wanneer en wat te snoeien hangt af van het type plant en het klimaat waarin je leeft. Bloeiende en vruchtdragende planten geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om in de late winter of het vroege voorjaar te worden gesnoeid om een stevig gewas te stimuleren.

Bomen en struiken die bloeien in het voorjaar beginnen nieuwe knoppen te zetten zodra de oude bloemen zijn gevallen, dus het is cruciaal om ze te snoeien voordat die nieuwe knoppen binnenkomen. En veel andere planten moeten voortdurend worden gesnoeid om krachtig te blijven. Februari tot en met maart wordt algemeen beschouwd als de beste tijd om de meeste loofbomen te snoeien. De afwezigheid van gebladerte in deze tijd van het jaar geeft het individu een duidelijk beeld van de boom en maakt de selectie en verwijdering van geschikte takken mogelijk.

Ook vindt de afsluiting of compartimentering van wonden het snelst plaats vlak voor het begin van de groei in het voorjaar. De wintermaanden — december, januari en februari — zijn de beste tijd om eikenbomen te snoeien. Om zelf kortere bomen te snoeien, kijk je in boomsnoeiers met lange afstanden zodat je je eigen voeten veilig op de grond kunt houden. Snoei dennen door de uiteinden van de nieuwe groei ″kaarsen „eraf te klikken voordat de naalden beginnen uit te zetten.

Herhaalbloeiers, waaronder hybride theeën, floribundas, grandiflora's, miniaturen en moderne heesterrozen worden meestal gesnoeid om de plant vorm te geven of om door de winter beschadigde stengels te verwijderen (zoals hier getoond). De late winter tot het vroege voorjaar of midden- tot nazomer zijn enkele van de beste tijden om heggen drastischer te snoeien. De winter is een goed moment om veel bomen en struiken te snoeien, omdat de druk van insecten en ziekten tot een minimum wordt beperkt en de plantenarchitectuur duidelijk zichtbaar is. U kunt struiken op elk moment van het jaar snoeien als dat nodig is, bijvoorbeeld om gebroken takken of dood of ziek hout te verwijderen, of om groei te verwijderen die een loopbrug belemmert.

Handsnoeiers, takkenscharen, scharen, trimmers er zijn een aantal verschillende soorten snoeigereedschap en elk heeft zijn doel, maar de opties kunnen een beetje overweldigend worden. Als je te laat snoeit, kun je nieuwe groei stimuleren die geen tijd zou hebben om dikke, beschermende schors te laten groeien voordat de vorst van de winter wordt gedood. Uitzoeken wanneer je je planten moet snoeien kan verwarrend zijn, maar gelukkig is snoeien op het verkeerde moment zelden fataal. Gebruik voor kleinere takken een snoeizaag of handsnoeischaar om takken te verwijderen, terug te snijden naar een naar buiten gerichte knop of kruisende takken.

Witbloemige paniculata (zoals variëteiten 'PeeGee' en 'Limelight') en arborescens (inclusief 'Annabelle') bloeien op nieuw hout, zodat ze op elk moment anders kunnen worden gesnoeid dan vlak voordat ze bloeien. Als je te maken hebt met ziekten, snijd dan ver onder alle getroffen gebieden en snoei niet als het buiten nat is, omdat water het schadelijke spul kan verspreiden. Door je plant te kennen, het doel ervan, en vooral als hij bloeit, kun je hem correct snoeien. De beste tijd om gezonde, goed onderhouden lentebloeiende struiken te snoeien is direct na de bloei.

Als je bruin weefsel in het midden van een stok ziet wanneer je het snijdt, snoei dan iets verder terug totdat het weefsel helder en gezond is. Voor een dichtere groei snoei je sparren door de lange punt van nieuwe groei terug te snijden net boven het punt waar de zijscheuten zich vormen.