Doet snoeien planten pijn?

Als je je afvraagt of snoeien een plant pijn doet, is de waarheid dat snoeien een plant wond. Het verwonden van een plant door snoeien hoeft de algehele gezondheid van de plant echter niet te schaden.

Doet snoeien planten pijn?

Als je je afvraagt of snoeien een plant pijn doet, is de waarheid dat snoeien een plant wond. Het verwonden van een plant door snoeien hoeft de algehele gezondheid van de plant echter niet te schaden. Snoeien stimuleert zelfs het natuurlijke genezingsproces van een plant, wat een gezonde groei bevordert. Ja, het snoeien van een plant kan hem doden.

Het is echter erg moeilijk om een plant te doden, tenzij je enorme brokken plantaardig materiaal eraf haalt of te zwaar snoeit voor een langere periode. Zwaar snoeien op het verkeerde moment kan de groei van de plant onherstelbaar beschadigen. Planten met groeiachterstand of een onderbreking van hun natuurlijke groei kunnen jaren duren voordat ze zich herstellen, als ze überhaupt herstellen. Zolang je de juiste technieken volgt, dan nee, snoeien doet geen pijn aan planten.

De belangrijkste risico's zijn het snoeien van planten die niet teruggroeien, en het verspreiden van ziekten door vuile of doffe gereedschappen te gebruiken. Het is belangrijk om te weten hoe groot een plant uiteindelijk zal worden. Er zijn planten die veel meer ruimte nodig hebben dan de tuinman tijdens het planten heeft toegestaan en geen enkele hoeveelheid snoeien zal ze in een kleinere ruimtetoewijzing persen - en in feite de plant echt kunnen beschadigen. Het snoeien van uw kamerplanten en planten in het algemeen is niet schadelijk voor hen.

Het is, vooral in het begin, een enge gedachte om gewoon een deel van je plant af te snijden. Gelukkig zijn planten niet hetzelfde als mensen en dieren, het snijden van een deel ervan is niet schadelijk voor hen. Wanneer je je plant snoeit, kun je de stekken vermeerderen om een nieuwe plant te laten groeien. Over het algemeen hoeven de meeste groenten helemaal niet gesnoeid te worden, dus je hoeft er niet veel tijd aan te besteden.

Als je onlangs een zieke tak van een plant hebt gesnoeid, zal het gebruik van diezelfde schaar om een andere gezonde plant te snoeien die ziekte waarschijnlijk overdragen. Als u in de winter te vroeg snoeit, of voordat de boom volledig inactief is, kunt u grote schade toebrengen aan de gezondheid van de plant. Ik wil weten wat het moet eten en drinken, waar het graag rust, in de schaduw of in de halfzon of vol, en hoe het moet worden verzorgd (gesnoeid). Maar als je planten snoeit boven een naar binnen gerichte knop, raad eens wat er gebeurt? De tak die uit die knop ontspruit groeit naar binnen, precies wat we willen vermijden om te voorkomen dat het interieur van de plant overbelast raakt.

Tegelijkertijd is het goed om een paar stengels en bladeren van je plant te snoeien als deze last heeft van wortelrot. Je kunt de wortels van gevestigde bomen of struiken snoeien door wortels te snijden met een schop of takkenschaar. Je moet op verschillende tijdstippen van het jaar en op verschillende manieren snoeien, afhankelijk van welke planten je kweekt, hoe je ze kweekt en wat je ervan haalt. Een paar goede stengels en bladeren om van je plant te snoeien zijn stengels en bladeren die afsterven of er gewoon niet goed uitzien.

Sommige struiken kunnen eigenlijk helemaal op de grond worden gesnoeid en ze sturen in het voorjaar nieuwe scheuten op die zullen bloeien. Soms is het nodig om je plant te snoeien, wanneer je wortelrot hebt ontdekt en je plant een vechtkans wilt geven om te herstellen. Sommige soorten planten, voornamelijk struiken en bomen, presteren het beste wanneer ze in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid.