Doet snoeien stressplanten?

In wezen veroorzaakt de activiteit van snoeien schade en stress aan de plant. In veel gevallen is snoeien noodzakelijk om de gezondheid en productiviteit van een plant op lange termijn te verbeteren.

Doet snoeien stressplanten?

In wezen veroorzaakt de activiteit van snoeien schade en stress aan de plant. In veel gevallen is snoeien noodzakelijk om de gezondheid en productiviteit van een plant op lange termijn te verbeteren. Een tuinman moet echter alle nodige stappen ondernemen om de schade en stress aan de plant indien mogelijk tot een minimum te beperken. Het snoeien van houtachtige planten op het verkeerde moment kan de bloeicycli onderbreken en gestresste planten beschadigen.

Alle snijwonden die je maakt in een plant, oud of nieuw, worden achtergelaten als open wonden. Hoewel planten deze wonden kunnen genezen en sterker terugkomen, zijn het nog steeds wonden die de plant kwetsbaar maken. In plaats van de plant correct te trainen en de groei te bevorderen, zal oversnoeien alleen maar verdere stress veroorzaken. Snoeien is over het algemeen goed voor bomen omdat het hun gezondheid bevordert.

Het kan ook de grootte en vorm van de boom verbeteren. Overweeg echter te wachten om te snoeien totdat de droogteomstandigheden verbeteren. Een beetje stress kan goed zijn voor de plant. Goed snoeien kan bijvoorbeeld nieuwe groei stimuleren en een plant verdunnen om zonlicht de binnenste bladeren en bloemen te laten bereiken.

Te veel stress kan echter fataal zijn. De beste manier om een plant te helpen herstellen van stress is om hem zo gezond mogelijk te houden. Gezonde planten kunnen vaak vanzelf herstellen na een onverwacht probleem. Gelukkig kun je ook gestreste planten helpen door de oorzaak van het probleem weg te nemen.

Veroordeeltelijk snoeien tijdens de vroege fase van vegetatieve groei zal weinig effect hebben op de bloei. Het snoeien van meer volwassen planten die de bloeifase naderen, wordt niet aanbevolen. In deze latere fase kan zwaar snoeien het begin van de bloei vertragen of de bloei helemaal voorkomen. In sommige gevallen willen telers de bloei echter opzettelijk uitstellen, dus strategisch snoeien kan een handig hulpmiddel zijn.

Als sap het bloed van de plant is, dan zijn de takken en wortels de spieren en het vet. Alle energie (in de vorm van zetmeel of suiker) wordt hier opgeslagen. Wanneer u voor het eerst een boom of struik plant of transplanteert, verliest deze onvermijdelijk wat wortelmassa, en sommige mensen denken dat ze moeten compenseren door een deel van de totale massa van de plant te verwijderen. Maar een plant raakt tijdens het planten gestrest en gebruikt veel energie om te proberen zich te herstellen in zijn nieuwe huis.

Snoeien op dit moment kan vitale energie verwijderen voor de weg die voor ons ligt. Verwijder te veel van de plant, en de energieovervloed kan ervoor zorgen dat de plant verhongert en mogelijk sterft. Wacht tot je nieuwe planten in rusttoestand gaan om te snoeien. Hoewel je rozenstruik nooit de stress heeft ervaren van een onaangekondigd bezoek van zijn schoonmoeder, heb je waarschijnlijk nooit met een buurman gestreden om zonlicht of stikstof.

Het is echter erg moeilijk om een plant te doden, tenzij je enorme brokken plantaardig materiaal verwijdert of te zwaar snoeit voor een langere periode. Planten verbruiken veel energie in die stadia, en snoeien kan onnodige stress op bomen en struiken leggen omdat het ervoor zorgt dat zoveel van die vitale energie verloren gaat, zei hij. Okatsune is mijn favoriete snoeimerk omdat hun snoeischaren langer scherp blijven en de schoonste sneden maken die ik ooit heb gezien. Als u in de winter te vroeg snoeit, of voordat de boom volledig inactief is, kunt u grote schade toebrengen aan de gezondheid van de plant.

Als je onlangs een zieke tak van een plant hebt gesnoeid, zal het gebruik van diezelfde schaar om een andere gezonde plant te snoeien die ziekte waarschijnlijk overdragen. Dit is meestal niet uit onwetendheid (we weten allemaal dat het veel gemakkelijker is om te snoeien met een scherpe schaar), maar luiheid. Sommige schade kan onomkeerbaar zijn, zoals het verwijderen van grote zijtakken of het toppen van een boom, maar je kunt nog steeds snoeien voor vorm en nieuwe groei om de levensduur van de beschadigde plant te verlengen. Gestresste planten kunnen worden verbrand of beschadigd door meststoffen, dus probeer precies te bepalen wat de plant nodig heeft in plaats van er een meststof voor alle doeleinden naar te gooien.

De meeste planten kunnen terugkomen van ernstige snoeischade als u begint te snoeien met kleine, gerichte snijwonden die nieuwe groei stimuleren. Onthoud echter altijd dat het overmatig verwijderen van scheuten en bladeren een belangrijke stressfactor is en de groei en ontwikkeling van knoppen kan remmen. In de meeste gevallen doodt, ruïneert of verminkt u een struik niet als u hem buiten het gewenste snoeivenster snoeit. Snoei bijvoorbeeld een perzikboom in het vroege voorjaar voordat de bladeren tevoorschijn komen om veel eerstejaars groei voor vruchtvorming aan te moedigen.

Bekend als topping, het verwijderen van de centrale leider (de hoofdtak van opwaartse groei) benadrukt een boom dramatisch. .