Hoe weet ik welke planten ik moet snoeien?

Knip altijd dood, stervend, ziek of beschadigd hout weg. Gebruik je schaar in de herfst of het vroege voorjaar om alle dode groei op de grond te verminderen.

Hoe weet ik welke planten ik moet snoeien?

Knip altijd dood, stervend, ziek of beschadigd hout weg. Gebruik je schaar in de herfst of het vroege voorjaar om alle dode groei op de grond te verminderen. Een goed startpunt voor het snoeien van elke plant is om dode, zieke of beschadigde stengels te verwijderen zodra je ze ziet. Dode stengels trekken insecten aan en nodigen ziekten uit om zich te ontwikkelen.

Verwijder ook kruisende takken, waterspruiten (krachtige rechtopstaande groeiende scheuten die zich vormen op stammen of zijtakken) en zuignappen (krachtige scheuten die zich dichtbij of van ondergronds ontwikkelen). Snoei eenjarigen en vaste planten in de midzomer terug als ze er langbenig uit beginnen te zien of zijn gestopt met bloeien. De meeste planten kunnen zonder schade met een derde worden verkleind, en veel kunnen met de helft worden ingekort. De meeste eenjarigen kunnen tot vijf centimeter van de grond worden teruggebracht.

Forceer geen stijve stengels, maar schuin uw snoeisneden waar mogelijk in horizontale of schuine sneden om groei in die richting te stimuleren. Snijd tussen het midden van de herfst en de lente, na het eerste jaar, stengels terug die het voorgaande jaar bloeiden tot ongeveer zes centimeter. Planten die worden gebruikt in formele heggen en funderingsaanplant zoals taxus en liguster kunnen worden bijgesneden met een heggenschaar om vorm te geven en nieuwe groei te stimuleren. Herhaalbloeiers, waaronder hybride theeën, floribundas, grandiflora's, miniaturen en moderne heesterrozen worden meestal gesnoeid om de plant vorm te geven of om door de winter beschadigde stengels te verwijderen (zoals hier getoond).

Je moet de planten ook onderhouden door ze te bemesten en regelmatig water te geven, zodat ze gezond en gelukkig blijven. Als de eindknop wordt verwijderd door snoeien, knijpen of afbreken, wordt de toevoer van die chemische stof vertraagd en groeien de andere knoppen (die zogenaamde laterale scheuten zullen vormen) snel en vertakken zich, wat resulteert in een bossiere blik naar de plant in plaats van een lange spiraalvormige groei. De populariteit van hortensiaplanten heeft geleid tot veel verschillende soorten, sommige bloeien op zowel oud als nieuw hout. Als u dit niet doet, zal de plant gestaag achteruitgaan, omdat het zuignappen zal sturen die energie wegleiden van vruchtdragende takken.

Flexibele stengels kunnen indien nodig worden vastgebonden om de hoogte te behouden totdat de plant zelf sterke oudere scheuten ontwikkelt. Zoals bij de meeste planten, zorgt het focussen van uw snoei op de vroege jonge jaren van de plant voor een goed uitgebalanceerd raamwerk. Weten en uitzoeken wat elke soort of rozenplant nodig heeft, is aan de tuinman wanneer hij een aparte bloem koopt en plant. Onervaren tuinders zijn vaak bang om „hun nieuwe kostbare roos pijn te doen”, maar als ze het niet die harde eerste snoei geven, zullen ze in het voorjaar een zwakkere plant hebben.

Dit moeten alle gereedschappen zijn die nodig zijn om u in staat te stellen de meeste planten in gewone huistuinen te snoeien, behalve misschien een gereedschapstas. Simpel gezegd, tijdens het snoeien controleert een tuinman de groei en ontwikkeling van planten tot specifieke patronen. Gebruik vervolgens een scherpe, schone schaar of snoeischaar om de helft van de langste takken van de planten terug te knippen, zodat ze een derde van hun oorspronkelijke lengte zijn. Door met uw kwekerij te praten, online plantinformatie te raadplegen of een goed basisboek voor tuinieren over snoeien te vinden, kunt u specifieke informatie vinden voor elke plant die u koopt.